Eén op de drie kopers biedt boven vraagprijs

De opwarming van de huizenmarkt is nog altijd een feit. De verhitting is in de grote steden voelbaar, maar breidt zich als een olievlek uit naar minder grote steden en de dorpen rondom oververhitte steden. Overbieden is hier een punt van zorg.

Flinke portemonnee

Wie in een populaire stad of in daar in de buurt gelegen dorp wil wonen, mag vandaag de dag een flinke portemonnee op tafel leggen. Deels omdat in populaire markten vaak wordt overboden. Uit onderzoek van de bank Knab blijkt namelijk dat in het eerste kwartaal van 2018 bij 32 procent van de transacties meer geld werd geboden dan de vraagprijs. En niet te zuinig: het landelijk gemiddelde staat volgens de bank nu op 4.750 euro. Weliswaar ruim achthonderd euro minder dan in dezelfde periode in 2017 (5.575 euro), maar toch: het blijft een flink bedrag.

 

Onder de prijs

In bijvoorbeeld Leiden, waar het meest werd overboden in de eerste drie maanden van dit jaar, gaat het om gemiddeld 9.494 euro, bijna 1.500 euro meer dan bij de nummer drie op de lijst, Amsterdam. Alkmaar staat met 9.286 euro op de tweede plek van overbiedingen. Gelukkig zijn er ook steden waar het anders gaat, zoals in Dordrecht. Daar werd gemiddeld zelfs 1.111 euro onder de vraagprijs geboden.

 

Consequenties

Nu mag iedereen natuurlijk zelf beslissen wat hij of zij over heeft voor een woning. En als je een huis of appartement écht wil hebben, dan ga je ver. Maar houd altijd in je achterhoofd dat overbieden ook consequenties heeft. Bijvoorbeeld als je later, wanneer je rentevaste periode afloopt, een hogere rente moet gaan betalen. Omdat die rente nu historisch laag staat, kan er over tien of twintig jaar een totaal ander financieel plaatje om de hoek komen kijken. 

 

Honderd procent

Bovendien wordt een huis getaxeerd voor de hypotheek en dan kan het zomaar zijn dat de taxatie een lager bedrag oplevert dan het betaalde bedrag, inclusief overbieding. Aangezien je nu nog maar honderd procent van de getaxeerde waarde kunt financieren, zul je in zo’n geval nog meer eigen geld in moeten brengen. 

 

Raad en daad

Heb je vragen over de situaties of kun je wel wat hulp gebruiken bij de onderhandelingen, klop dan gerust bij ons aan. Wij staan je met raad en daad terzijde.Verkoper van La Bohèmedreef 18
9

Arjan Embrechts communiceert lekker vlot en is een prettig persoon om mee samen te werken. Alles was goed geregeld. Volgende keer zou ik weer Beumer kiezen.

Verkoper van Binnenweg 21 A
8

Prima makelaar met goed gevoel over onze belangen. Deze makelaar kent de omgeving en de beschikbare huizen en weet ook goed te onderhandelen namens ons

Verkoper van Fregatstraat 100
8

Niet verwacht maar de verkoop ging razendsnel. Bedankt voor de prettige samenwerking en deskundigheid!

Lees meer
Terug
Recent bekeken